Викладачі та слухачі Свято-Володимирських курсів зустріли новий навчальний рік

Размещено Сен 16, 2023 в Новости курсов

Традиційний молебень на початок навчального року звершили 16 вересня у столичному Свято-Макаріївському храмі викладачі та студенти Вищих православних богословських курсів імені святого рівноапостольного князя Володимира.

Богослужіння очолив ректор курсів і настоятель храму протоієрей Владислав Софійчук.

Після молебню він привітав усіх з настанням нового навчального року.

«Ви на курсах не випадково, адже ми знаємо, що у цьому світі не буває нічого випадкового. Вас покликав Господь, і ви відгукнулися та, незважаючи на усі складнощі сьогодення, докладаєте зусиль, аби вчитися. Ви знаходите час на найголовніше — на піклування про духовне життя», — звернувся отець Владислав після молебню до всіх присутніх, а також до студентів, які приєдналися завдяки онлайн-трансляції.

«Цей навчальний рік ювілейний, адже виповнюється 25 років, як діють наші курси. За час їхнього існування богословську освіту на них отримало дуже багато людей. Однак духовної солі не буває забагато», — зазначив ректор та пояснив, що духовна сіль — це люди, здатні нести іншим вчення про Православну віру, коли їх питають про неї, це ті, хто глибоко розуміє Святе Письмо, веде духовне життя та може в розмові достукатися до серця людини, якій потрібна підтримка.

Отець Владислав закликав усіх пам’ятати про силу молитви та завжди покладатися на Бога. «Як християни, ми маємо усі події осмислювати з духовної точки зору, адже усе звершується на небесах. А відповідно і змінити плин подій ми можемо силою молитви. Господь сказав: “Шукайте, і знайдете; стукайте, і відчинять вам; бо кожен, хто просить, одержує, і хто шукає, знаходить, і хто стукає, тому відчинять” (Мф. 7:7–8). Головне — просячи, не сумніватися у тому, що ми отримаємо те, про що просимо. Тож нам треба стяжати більшу віру, більше молитися», — продовжив священик.

А оскільки для того, щоб звершувати свій духовний шлях, не збитися з правильного напрямку, треба мати знання, додав ректор. «Саме за цим — за знаннями — ви прийшли на курси. А також — аби відчувати лікоть однодумця, того, хто розуміє і підтримує нас», — сказав отець Владислав, привітавши усіх з новим навчальним роком.

Насамкінець, згідно з традицією, він окропив усіх святою водою.

Далі до всіх звернувся проректор курсів Ігор Юрійович Котляров, а потім — викладач Олексій Олексійович Федоренко. Вони нагадали про те, про що забуває сучасний світ: людина без Бога нічого не може та саме через спілкування з Творцем стає справді людиною — тою, якою її задумав Господь. А один зі шляхів пізнання Бога — це вивчення Святого Письма, житій та праць святих тощо.

Також викладачі побажали студентам намагатися жити так, аби самим своїм життям нести світло у цей світ.

Після обговорення організаційних питань було зроблене спільне фото.

Завершилася «новорічна» зустріч викладачів та слухачів курсів чаюванням.

***

Навчатимуться слухачі курсів на п’яти відділеннях: вечірньому (заняття проходять 2 рази на тиждень у вечірній час), денному (по суботам двічі на місяць), заочному (одне онлайн-заняття на тиждень), дистанційному (в онлайн-режимі) та регентсько-співоцькому.

Також протягом року будуть проходити спецкурси — «інтенсив» з тої чи тої богословської дисципліни.

Запис на курси триває. Докладніше читайте тут.

 

Перейти к верхней панели