На Свято-Володимирських курсах стартував новий навчальний рік

Размещено Сен 14, 2024 в Новости курсов

Звісно, з молитви розпочинають християни кожну свою нову справу. Тож і викладачі та студенти Вищих православних богословських курсів імені святого рівноапостольного князя Володимира зустріли новий навчальний рік молебнем.

Місцем зустрічі став столичний Свято-Макаріївський храм. Датою зустрічі — 14 вересня, день, коли Церква відзначає початок індикту, тобто церковне новоліття. Вже незабаром на курсах стартують перші заняття.

Богослужіння очолив ректор курсів і настоятель храму протоієрей Владислав Софійчук. Для усіх, хто знаходиться поза межами Києва (для більшості студентів обставини склалися саме так), молебень транслювали у прямому ефірі.

Після молебню отець Владислав привітав усіх з настанням нового навчального року, а також нагадав історію курсів.

«Наші курси діють вже 25 років. В житті людини це достатньо великий термін, так само і в житті будь-якого навчального закладу, тим паче у наш час. 25 років — це епоха», — зазначив ректор.

Свято-Володимирські курси стали першими православними богословськими курсами для дорослих в Україні. Згодом вони дали поштовх аналогічним курсам при Київській духовній академії, а також у Харкові.

Курси стали наснагою для духовно зголоднілих після радянських часів вірних — тоді кількість студентів сягала сотень людей. Навчання на курсах допомагає й у теперішній буремний час.

«Ми не знаємо, яким буде цей навчальний рік, як він завершиться… Я хочу побажати усім нам, щоб цей рік був для нас благодатним. Сенс життя людини — це стяжання благодаті. І треба бути дуже уважним, щоб не втратити її, щоб наше серце було наповнене благодаттю. Принаймні зараз у нас є для цього усі можливості: Сповідь, Причастя, лекції на курсах, спілкування з  єдиновірцями», — сказав отець Владислав.

«Тільки що під час молебню ми молилися, щоб Господь дарував вам дух премудрості, розуму, кріпості сил — для того, щоб ви могли бути підтримкою Церкви, — звернувся ректор до студентів. — Ніхто з вас не опинився тут випадково. Пам’ятаєте слова, які сказав Господь апостолам: “Дивіться на ниви, як вони побіліли і готові до жнив… Жниво велике, а женців мало” (Ін. 4:35; Лк. 10:2)? Вони стосуються не тільки апостолів і священнослужителів. Миряни теж займають у Церкві важливе місце. Тим більше ви, бо Господь прикликав вас до особливого служіння — не тільки приймати (знання), а й віддавати (знання людям)», — сказав отець Владислав, пояснивши, що, отримуючи ґрунтовну духовну освіту кожен не тільки сам наближається до Бога (за умови, що намагається жити за Євангелієм), а й може допомагати іншим людям.

Проректор курсів Ігор Юрійович нагадав усім про три основні сенси навчання на курсах: пізнання Бога, вивчення богослужіння (щоб не просто бути присутнім у храмі, а справді брати участь у спільній, соборній молитві) та навчання розбиратися в собі й виправляти себе на краще.

Також усіх, хто зібрався в храмі, надихнула до навчання на співочо-регентському відділенні його куратор Тетяна Володимирівна, зазначивши важливість і благодатність служіння на крилосі.

Окремі виступи перейшли в обговорення. Студенти старших курсів поділилися своїм досвідом з «першачками». Для досвідчених слухачів курси стали відрадою і втіхою, якої ні в якому разі не хочеться лишатися. Тож є й ті, хто, навіть завершивши п’ять встановлених програмою навчальних років, перейшов на шостий курс. Причинами такої «аномалії» є не тільки радість отримання богословських знань, а й небажання розлучатися зі своєю навчальною групою.

Наприкінці офіційної частини зустрічі було зроблене спільне фото, після чого спілкування продовжилося за чаюванням.

Долучитися до занять ще можливо. Запис на курси триває.

Навчатимуться студенти курсів на п’яти відділеннях: вечірньому (заняття проходять раз на тиждень у вечірній час), денному (раз на два тижні по суботам), заочному (одне онлайн-заняття на тиждень), дистанційному (в онлайн-режимі) та співочо-регентському.

Також протягом року на бажаючих чекатимуть «інтенсиви» з тої чи тої богословської дисципліни.

Докладніше про відділення і запис — тут.

 

Перейти к верхней панели